Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
6.

Oglejte si prostorska modela molekul. Z miško ju lahko obračate v prostoru. Prepoznajte osnovne gradnike in spojini uvrstite v ustrezni skupini naravnih barvil. Odgovore vpišite v prazna polja.

palični kroglični kalotni

1) Model molekule na levi strani

V zgradbi modela molekule prepoznavam, da gre za derivat naftokinona , ki spada v širšo skupino derivatov kinona . Spojina je juglon .

2) Model molekule na desni strani

V zgradbi modela molekule prepoznavam, da gre za derivat indola , ki spada v širšo skupino derivatov pirola . Spojina je indigo .

7.

Na videoposnetku nastopata mleta rdeča paprika in hibiskusov čaj – dva naravna vira rdečih barvil, ki se razlikujejo po kemijski zgradbi. V čašah sta dve topili, ki se močno razlikujeta v polarnosti in se med seboj ne mešata: voda in olje. Opazujte rezultat ekstrakcije in porazdeljevanja barvil. Uporabite opažanja s posnetka in odgovore vpišite v prazna polja. 

V čaši je topilo v spodnji plasti voda , nad njo pa je plast olja . Barvilo iz hibiskusovega čaja se je pretežno ekstrahiralo v vodo . Iz tega sklepam, da je polarno (izberite med polarno, nepolarno). Značilna barvila cvetov, ki imajo ugotovljene lastnosti, so antocianidini . Barvilo iz mlete rdeče paprike se je pretežno ekstrahiralo v olje . Iz tega sklepam, da je nepolarno (izberite med polarno, nepolarno). Značilna barvila plodov, ki imajo ugotovljene lastnosti, so karotenoidi .
<NAZAJ
>NAPREJ323/335