Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Izmenična kota

Oglej si pare kotov v albumu slik. Opiši njihove lastnosti.

Izmenična kota sta skladna. Izmenična kota ležita na nasprotnih straneh premice, ki seka vzporednici. En par krakov je vzporeden, drugi par krakov leži na isti premici.

Zgled

V svoji okolici poišči primere izmeničnih kotov in jih fotografiraj. Fotografije lahko primerjaš s sošolci.

Zgled

V zvezek nariši par vzporednih premic in premico, ki ju preseka. Izmenične kote označi z enako barvo. Koliko različnih barv moraš uporabiti?

Zgled

Oglej si sliko in izpiši vse pare izmeničnih kotov.


Zgled

V spodnji črki je označen par izmeničnih kotov. Poznaš še kako veliko tiskano črko, ki ji lahko označimo par izmeničnih kotov?

<NAZAJ
>NAPREJ151/539