Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Novela o bistroumni Filipi

Sedma novela šestega dne ima naslov Novela o bistroumni Filipi. Njen mož Rinaldo pl. Plugiesi je ženo Filipo, naslovno junakinjo novele, nekega dne zalotil z ljubimcem.

Poslušaj in/ali preberi odlomek, ki govori o tem, kaj je ob novici storil mož, kaj so Filipi svetovali prijatelji in kako spretno se je zagovarjala.

Kaj ti pove naslov novele? Se ujema z vsebino?

Katera renesančna vrlina je noveli najizrazitejša?

Župan je razmislil in zakon spremenil: smrtna kazen bo veljala le za tiste poročene žene, ki se brez moževe vednosti prodajajo za denar. Filipa se je vesela in svobodna, kot da je vstala z grmade, vrnila domov.

Kakšen vtis je naredila nate Filipa? Se ti zdi pozitivna ali obsojanja vredna ženska? Pojasni svoje stališče.

Kakšen je Filipin značaj?

Označi motive, ki se pojavljajo v noveli.

Kaj po tvojem mnenju sporoča novela?

V Dekameronu so tudi kratke novele, ki pripovedujejo o ljudeh, ki so se z iznajdljivim odgovorom ali domiselnim vprašanjem rešili iz zagate. Take zgodbe so najkrajše, osredotočajo se na domiselna ali hitra vprašanja in odgovore. Zgodbeno so ta besedila skromna.

V Noveli o bistroumni Filipi je malo oseb, osrednje mesto ima predmet.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ345/442