Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

Naloge o Noveli o bistroumni Filipi

7.

Kje je vrh dogajanja v odlomku iz Novele o bistroumni Filipi? 

8.

Katera renesančna vrlina je v noveli najbolj poudarjena?

9.

Katere renesančne značilnosti prevladujejo v Filipinem značaju in katere v Andreuccievem (Andreuccio iz Perugie)?


10.

Primerjaj, v čem sta si podobna Andreuccio in Filipa in v čem se razlikujeta. Kateri od obeh likov bi lažje preživel v sodobnem svetu?

11.

Filipa se je s svojim govorjenjem in domiselnim vprašanjem rešila iz težav in vplivala na spremembo zakona. Je njeno ravnanje aktualno tudi v sodobnem svetu? Razloži.

12.

Ob oznakah oseb vpiši naslov novele in pri vsaki izberi glavno osebo.

individualnost
naslov novele
osrednji lik
Je plemenit, njegova ljubezen do ljubljene je požrtvovalna. Ni mu žal ne zapravljenega denarja in imetja ne sokola – uživa življenje in ugaja drugim.
Novela o sokolu
{Friderik;Andreuccio;Filipa}
Je zvit in prebrisan in tako se uspe izvleči iz vsake neprijetne situacije. Ob nevšečnostih ne obupa in se ne smili samemu sebi – deluje zase in v dobro samega sebe.
Andreuccio iz Perugie
{Andreuccio;Friderik;Filipa}
Z govorjenjem in tudi s svojo zunanjo lepoto zna doseči nemogoče – vpliva na vodilne, da spremenijo zastarele zakone. S tem pa reši sebe in ponosno uživa življenje.
Novela o bistroumni Filipi
{Filipa;Friderik;Andreuccio}
<NAZAJ
>NAPREJ350/442