Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V renesansi je nastal prvi novoveški roman, ki je obenem parodija na viteške romane, Don Kihot.

Parodija
Don Kihot se parodično odziva na poplavo viteških romanov srednjega veka, na njihovo neskladnost z resničnim življenjem.
Beseda parodija pomeni pretirano, zafrkljivo, posmehujoče posnemanje kakšnega znanega literarnega dela, njegove teme ali ideje.

Don Kihot se odpravi po svetu popravljat krivice. Preberi in/ali poslušaj, kaj se je pripetilo na enem od njegovih pohodov.

Don Kihot je zahteval od kmeta, naj nemudoma izpusti hlapca, sicer bo kaznovan s smrtjo. Preberi nadaljevanje, v katerem boš izvedel, ali je don Kihotu uspelo prestrašiti kmeta in odpraviti krivico, ki jo je povzročil hlapcu.

Kaj je v prebranem/poslušanem odlomku osmešeno?

Katere plemenite ideale v odlomku zagovarja don Kihot? Zakaj so njegova prizadevanja obsojena na propad?

Da boš sam roman lažje razumel, najprej prisluhni povzetku dogajanja v njem.

 

Ob don Kihotu ima v romanu pomembno vlogo oproda Sančo Pansa. Poslušaj predstavitev enega in drugega lika.

Preberi citat, v katerem se kažejo nekatere značajske lastnosti don Kihota in Sanča Panse.

"Eh, gospod, ne bodite špasni, to so mlini na veter, ne pa velikani! Tisto, kar mislite, da so roke, so v resnici krila, ki jih obrača veter, da vrtijo kamen v mlinu." / ... /

"Ojej, gospod," je zatarnal Sančo, "ali vam nisem rekel, da ne počenjajte neumnosti, ker so to resnično mlini, ki jih vrti veter. Kdor tega ne vidi, se mu res v glavi vrti."

Na podlagi prebranega napiši kratko oznako obeh junakov. Bodi pozoren na njune razlike. 

Izdelaj miselni vzorec o obeh likih. Pri tem si pomagaj z naslednjimi dispozicijskimi točkami.

<NAZAJ
>NAPREJ346/442