Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ciklične in heterociklične molekule

Obračajte modele molekul cikloheksana, benzena in piridina v navideznem prostoru. Bodite pozorni na prostorsko razporeditev atomov.


Model cikloheksana Model benzena Model piridina

 

Ovrednotite trditev kot pravilno oz. napačno.

Molekula piridina ima molekulsko formulo C6NH5.

Drži. Ne drži.

Piridin spada med heterociklične spojine, ker ima v obroču hetero element dušik.

Drži. Ne drži.

Molekula benzena je ravninska (planarna).

Drži. Ne drži.

Biciklične in policiklične molekule

Policiklične molekule so sestavljene iz več obročev. Modeli prikazujejo tri načine povezovanja dveh obročev. Obračajte molekule v navideznem prostoru, da boste spoznali te tri načine povezovanja.

Model molekule <b>A</b> Model molekule <b>B</b> Model molekule <b>C</b>

V modelu molekule A ste opazili, da sta dva obroča iz treh C-atomov povezana med seboj z enojno vezjo. Tej povezavi pravimo izolirana.

Na modelu molekule B dva obroča druži skupni ogljikov atom. Tej povezavi pravimo spiro povezava. V modelu molekule C sta dva obroča povezana preko dveh C atomov.  Tej povezavi pravimo združena oz. s tujko fused.

Preberite spodnji odstavek in dopolnite manjkajoče besede.

Molekula A ima (vpišite število z besedo) šest C-atomov. Molekula B ima (vpišite število z besedo) pet C-atomov. Molekula C ima (vpišite število z besedo) osem C-atomov.
<NAZAJ
>NAPREJ10/335