Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Vplivi na okolje

Črpanje in predelava nafte, uporaba njenih derivatov in izdelkov vplivajo na naše okolje. Čezmerna uporaba in neodgovorno ravnanje ogrožajta življenje ljudi in živali na vseh korakih našega življenja.

Onesnaževanje se začne že na črpališčih, zlasti tistih na morjih. Vsi se spomnimo katastrofalne nesreče uhajanja nafte v Mehiškem zalivu leta 2010.

Tankerji prevažajo več milijonov litrov surove nafte. Nafta, ki se ne meša z vodo, prekrije vodno površino in zaduši življenje v morju ter uniči vodne ptice. Onesnaženje doseže tudi kopno in uniči še druge živali. Okoljevarstveniki skušajo morje očistiti z dodajanjem različnih detergentov.

Sredi osemdesetih let so za ta namen izdelali porozne polipropilenske plastične materiale, ki vpijajo nafto in s tem vsaj deloma omilijo posledice. Vsako leto smo priča kakšni nesreči tankerja in močnemu onesnaženju. Neodgovorni ladjarji pa na oceanih celo spuščajo v morje ostanke nafte.

<NAZAJ
>NAPREJ73/335