Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Katastrofe

Pri zgorevanju ogljikovodikov nastajajo zelo strupeni dioksini, če viri vsebujejo žveplove spojine, pa tudi žveplov dioksid, ki povzroča kislost padavin. Danes žveplo odstranjujejo iz ogljikovodikov, zato s kislim dežjem danes ni več katastrof. Velik vpliv na okolje imata petrokemija in proizvodnja nekaterih nevarnih kemikalij. Spomnimo se le nekaj velikih katastrof, ki so nastale zaradi zastarelih tehnologij in malomarnosti človeka. Onesnaženje pa danes nastaja tudi zaradi odvrženih proizvodov, ki so narejeni iz nafte: vrečke, plastenke ...

Kurjenje plastičnega matriala

Cilji:

Sami lahko preizkusimo, ali naš plastični material vsebuje nevarne klorove spojine.

Potrebščine:

  • plastični material (vrečke, plastenke)
  • bakrena žica
  • plinski gorilnik kuhinjskega štedilnika

Kosu bakrene žice (10 cm električnega kabla) na eni strani odstranimo izolacijo, dolgo približno 3 cm.  Konec bakrene žice zdaj postavimo v plamen plinskega gorilnika, da žico prežarimo.

Pred tem smo si pripravili nekaj vrečk, ki jih najdemo doma, morda kakšno plastenko, uporabimo pa lahko tudi izolacijo žice, ki smo jo olupili.

Z vročo bakreno žico se dotaknemo za nekaj trenutkov enega od pripravljenih materialov. Žico zdaj ponovno postavimo v plamen plinskega gorilnika.

 

<NAZAJ
>NAPREJ75/335