Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Primeri rdečih naravnih barvil

Alizarin, kinonsko naravno barvilo iz korenin barvilnega brošča, je uporaben za barvanje bombaža, svile in volne, pa tudi za slikarske barve ter kozmetiko. Naravni alizarin v manjšem obsegu še vedno uporabljajo v posebne namene, npr. za barvanje volne in svile pri izdelavi dragocenih preprog.

Karminsko rdečilo ali košenilja vsebuje kot glavno barvilno komponento karminsko kislino. Izloča ga košenilji kapar na kaktusih, ki rastejo v Mehiki. To barvilo je prišlo v Evropo po odkritju Amerike, uporabno je za barvanje tekstilij, hrane in v slikarstvu. 

 

Glavna komponenta kermezinskega rdečila, ki ga imenujejo tudi kermes, je kermesna kislina. Pridobivali so ga iz kaparjev na vrsti mediteranskega hrasta.Barvilo lak vsebuje lakajsko kislino. Izločajo ga kaparji na lubju več vrst dreves v jugovzhodni Aziji. Uporaba barvila lak je v Aziji znana že od začetka zapisane zgodovine in je močno vplivala na staro azijsko umetnost, ki temelji na rdečih odtenkih tega barvila. 

 

<NAZAJ
>NAPREJ326/335