Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Z barvilnimi snovmi lahko obarvamo druge predmete. Barvilo je topna barvilna snov, ki materiale obarva s kemijsko reakcijo, adsorpcijo ali difuzijo. Na podlago se trdno veže in se ne izpira. Pigment je netopni prašek, dispergiran v barvilni zmesi. Za njegovo vezavo so potrebna veziva.

Do uporabe prvih sinteznih barvil v 19. stoletju so bili vsi uporabni in umetniški izdelki v zgodovini človeštva barvani samo z naravnimi barvili in anorganskimi pigmenti. Danes uporabljamo večinoma sintezna barvila.

Značilni primeri obstojnih naravnih barvil rdeče barve so alizarin, karminsko rdečilo ali košenilja, kermezinsko rdečilo ali kermes in barvilo lak, ki vsebuje lakajsko kislino. Med oranžnimi in rjavimi naravnimi barvili sta uporabna zlasti lavson, oranžnordeče kinonsko barvilo iz kane in juglon, temno rjavo kinonsko naravno barvilo iz orehov. Indigo je obstojno modro barvilo iz indigovca. V rastlini je prisoten kot brezbarven indikan, ki se ob prisotnosti kisika oksidira in dimerizira.

<NAZAJ
>NAPREJ331/335