Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
4.

Fotografijah sta prikazani pečeni jajci pri običajni beli dnevni svetlobi (levo) in isti dve pečeni jajci v svetlobi oranžnordeče žarnice. Razmislite, kaj je vzrok za ta pojav, in v spodnjih odgovorih izberite pravilno razlago.

 

5.

Raziskujte izdelke v samopostrežni trgovini. Ob naslednjem nakupu si vzemite čas in preberite opise sestave prehranskih izdelkov na embalaži. Raziščite, kateri bomboni, pudingi, sladoledi in pijače vsebujejo naravna barvila.

Za primer vzemimo sladoled rdeče barve. Vsebuje barvilo E162. Zgradba molekule tega barvila je prikazana na sliki. V literaturi in na spletu raziščite, katero barvilo je to, iz česa ga pridobivajo in kakšne so njegove lastnosti. 

<NAZAJ
>NAPREJ333/335