Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Barvanje naravnih tkanin z rastlinskimi barvili v laboratoriju

Cilj vaje je spoznati proces barvanja tkanin z naravnimi barvili in vplive barvila, jedkala in vrste tkanine na ta proces ter opredeliti tipe naravnih barvil v rastlinskih barvilnih virih.

Potrebni materiali

  • Vsaj trije rastlinski viri barvil, na primer čebulni olupki, lubje dreves, pravi čaj, hibiskusov čaj, kamilični čaj, črna kava, sadni sokovi, rdeče vino, zeleni listi rastlin, lišaji s skal ali dreves, gobe, hena za barvanje las, korenine barvilnega brošča, rdeča paprika v prahu, zeleni olupki oreha, želod, korenine ali les češmina in podobni obarvani naravni viri.
  • Šest kosov tkanine iz različnih materialov, na primer bombaž, volna, svila, lan, viskoza, poliamid.
  • Jedkala (soli za obdelavo tkanin pred barvanjem): KAl(SO4)2 × 12 H2O, FeSO4 × 7 H2O, CuSO4 × 5H2O, SnCl2 × 2 H2O
  • Laboratorijska oprema: steklovina (epruvete, čaše, liji, steklene palčke), stojalo in prižeme, filtririni papir, pinceta, škarje, vodna kopel, flomaster za pisanje po steklu, večji list papirja ali kartona, lepilo, papirnate brisače.

Upoštevajte vsa pravila za varno delo v kemijskem laboratoriju in uporabljaje predpisana zaščitna sredstva.

Postopek:

Oglejte si razpredelnico, ki vam bo pomagala načrtovati laboratorijsko delo in urejati rezultate. Pripravljena je za tri rastlinske vire barvil, štiri jedkala in šest tipov tkanin. Če boste uporabili več ali manj kombinacij, razpredelnico smiselno prilagodite.

  1. Izračunajte število kombinacij barvil, jedkal in tekstilnih vzorcev za izpeljavo barvanja. Izdelajte razpredelnico na večjem listu papirja ali na kartonu. V prazna polja boste nalepili vzorce obarvanih tkanin.
  2. Pripravite 10 % vodne raztopine jedkal.
  3. Pripravite barvilne kopeli z vodno ekstrakcijo v vročem. Vzorce barvilnega rastlinskega materiala v 250-mL čašah prelijte s 100 mL vode in segrevajte na vodni kopeli. Ekstrakte prefiltrirajte v čaše.

<NAZAJ
>NAPREJ328/335