Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Svoje znanje in razumevanje preizkusite v naslednji nalogi. Izberite pravilne trditve. Pomanjkljivo znanje lahko dopolnite z informacijami v odzivih.

2.

Oglejte si še enkrat preizkus vodotopnosti izpisa iz brizgalnega in laserskega tiskalnika! Uporabite pridobljeno znanje, opažanja z videoposnetka ter izkušnje iz vsakdanjega življenja. Izberite pravilne trditve.

3.

Preizkusite svoje znanje in v prazna okenca vpišite manjkajoče besede.

Snov, s katero lahko obarvamo druge predmete, se imenuje barvilna snov .

Topna barvilna snov, ki druge materiale obarva s kemijsko reakcijo, adsorpcijo ali difuzijo, je barvilo .

Netopna barvilna snov, ki je dispergirana v barvilni zmesi, je pigment . Na podlago se veže s pomočjo dodanih veziv.

Tuš za pisanje ali slikanje vsebuje v vodi suspendiran pigment . Sadni sok in vino sta obarvana zaradi v vodi topnih naravnih barvil .

Barvni laserski tiskalnik uporablja toner, ki vsebuje pigmente . Barvni brizgalni tiskalnik ima kartuše z raztopinami barvil .

Pred iznajdbo sintetičnih barvil je bilo eno redkih modrih naravnih barvil barvilo indigo . Po kemijski zgradbi ga uvrščamo med derivate pirola .

Korenine barvilnega brošča vsebujejo rdeče naravno barvilo alizarin , ki ga po kemijski zgradbi uvrščamo med derivate kinona . V isto kemijsko skupno naravnih barvil spadata tudi oranžno barvilo iz hene, ki se imenuje lavson , in njemu sorodno rjavo barvilo iz orehovih lupin juglon .
<NAZAJ
>NAPREJ332/335