Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Oranžna in rjava naravna barvila

Lavson je oranžnordeče kinonsko naravno barvilo iz hene (kane). Pridobivajo ga iz listov grma, ki uspeva v severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in južni Aziji. Heno so uporabljali že v davnini. Arheologi so našli nekaj tisoč let stare egipčanske mumije, zavite v tkanine, obarvane s heno. Hena je še vedno priljubljeno barvilo za lase. Ponekod jo uporabljajo tudi za barvanje usnja.

Juglon je znano temno rjavo kinonsko naravno barvilo iz orehov. Tudi v naših krajih so prevretek orehovih lupin uporabljali za barvanje sivih las. Juglon in lavson se vračata tudi v sodobne naravne barve za lase, ki postajajo vse bolj cenjene, saj v primerjavi s sintetičnimi ne povzročajo toliko alergij. Tudi znano orehovo žganje je zaradi juglona temno rjave barve.

 

 

Indigo – najpomembnejše modro naravno barvilo

Indigo je modro barvilo iz indigovca rastline Indigofera tinctoria in sorodnih vrst, ki izvirajo iz Indije. Industrijsko ga v tisočih ton pridobivajo s kemijsko sintezo. V tradicionalnem postopku rastlinske liste zmečkajo in jih namakajo v vodi, da fermentirajo in izločijo barvilno snov, ki jo osušijo in hranijo v kosih za nadaljnjo uporabo.

 
V rastlini je prisotna predstopnja indiga, brezbarven indikan. Ob prisotnosti zraka se postopno oksidira in dimerizira. Pri tem spreminja obarvanje od rumene preko zelene do modre.
 

<NAZAJ
>NAPREJ327/335