Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Višina trikotnika

Kolesarja se bosta povzpela na vrh umetne konstrukcije v obliki trikotnika. Kateri kolesar bo opravil daljšo pot? Kateri kolesar se bo višje povzpel?

Kako bi lahko izmerili višino konstrukcij?

Narisana je razdalja med ogliščem $C$ in nasprotiležno stranico $c$. Premikaj oglišče $C$ in opazuj prikazano razdaljo. V katerem primeru se razdalja spreminja?

Višina trikotnika je daljica, ki poteka od oglišča trikotnika do nosilke nasprotne stranice in je na to nosilko pravokotna. Označimo jo z $v$.

V zvezek načrtaj poljubni ostrokotni trikotnik. Prikaži razdalje d$(C, c)$, d$(A, a)$ in d$(B, b)$. Šele nato poglej spodnji prikaz.

Vsak trikotnik ima tri višine $v_a$, $v_b$ in $v_c$.

Zgled

V prikazu na levi premikaj oglišče $C$ tako, da oblikuješ pravokotni trikotnik. Primerjaj višino na stranico $AB$ in kateto $AC$.

<NAZAJ
>NAPREJ343/539