Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
7.

V zvezek načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki: $v_b=4\ \rm{cm}$, $β=45^{\circ}$ in $γ=70^{\circ}$. Trikotniku nariši $v_c$ in jo izmeri.

Višina $v_c\doteq$ 3 $\rm{cm}$.
8.

Načrtaj enakokraki trikotnik $ABC$ ($a=b$) z višino $v_c=4\ \rm{cm}$ in kotom $γ=70^{\circ}$.

9.

Načrtaj enakostranični trikotnik $ABC$ z dolžino stranice $5\ \rm{cm}$. Trikotniku nariši vse tri višine. Označi višinsko točko. Izmeri dolžino vseh treh višin. Izmeri oddaljenost višinske točke od oglišč trikotnika. Zapiši svoja opažanja.

10.
11.

Načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki: $v_c=3,5\ \rm{cm}$, $α=55^{\circ}$ in $β=75^{\circ}$.

12.

Načrtaj enakostraničen trikotnik $ABC$ z višino $4\ \rm{cm}$.

13.

Načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki: $\mid AB \mid = 5,5\ \rm{cm}$, $v_c=4,5\ \rm{cm}$ in $v_a=3,5\ \rm{cm}$.

14.

Anja je začela načrtovati enakokraki trikotnik ($a=b$) s podatki $b=5\ \rm{cm}$ in $v_a=4\ \rm{cm}$. Dokončaj njeno sliko.


<NAZAJ
>NAPREJ348/539