Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ulomki in odstotki

Na košarkarskem treningu je Matic metal $25$-krat na koš in zadel $8$ metov. Njegov prijatelj Jaka je metal $20$-krat in bil $6$-krat uspešen. Uspešnost Matičevih metov je prikazana z levim pravokotnikom. Uspešnost Jakovih metov je prikazana z desnim pravokotnikom. Razišči, na koliko enakih delov lahko razdelimo celoti. Z ulomki zapiši Matičevo in Jakovo uspešnost.

Na koliko enakih delov sta razdeljena oba pravokotnika? Na 100 enakih delov. Matičeva uspešnost je prikazana z 32 obarvanimi kvadratki. Jakova uspešnost je prikazana s 30 obarvanimi kvadratki.
Uspešnost Matica zapišemo z ulomkom
32
100
. Uspešnost Jake zapišemo z ulomkom
30
100
. Primerjajmo ulomka. Pri metih je bil uspešnejši Matic .

Ulomke primerjamo. Zaradi lažje primerjave ulomke velikokrat razširimo na imenovalec $100$. Ko z ulomki ponazarjamo deleže, ulomke z imenovalcem $100$ zapišemo z odstotki ($\frac{p}{100}$ = $p\, \%$).

Zgled

Zapiši Matičevo uspešnost z odstotki: $\frac {32}{100}$ = 32 $\%$

Zapiši Jakovo uspešnost z odstotki: $\frac {30}{100}$ = 30 $\%$

Zgled

Kaj pomeni zapis $1\,\%$ ?

<NAZAJ
>NAPREJ383/539