Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zapis ulomka z odstotki

Opazuj prikaz in premisli zapise.

Delež celote zapišemo z odstotki.

Zgled

Opazuj pobarvani del pravokotnika in kroga. Kolikšen del lika je pobarvan pri zapisu $50\, \%$? Kolikšen del lika je pobarvan pri zapisu $0 \,\%$? Kaj pa $100 \,\%$? 

Zgled

Ulomke prenesi k pripadajočim odstotkom.

Zgled

V zvezek zapiši ulomke $\frac{1}{1}$, $\frac{1}{2}$, $\frac{1}{4}$, $\frac{1}{5}$, $\frac{1}{10}$, $\frac{1}{20}$, $\frac{1}{50}$ in $\frac{1}{100}$. Vsakega izmed ulomkov prikaži v kvadratni mreži s stranico $5\,\rm{cm}$ oziroma $10$ kvadratkov. Ulomke prikaži v isti kvadratni mreži z različnimi barvami. Zapiši ulomke z odstotki.

Zgled

V razredu s $25$ učenci so trije zboleli. Koliko odstotkov učencev je bolnih?

<NAZAJ
>NAPREJ384/539