Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Delitev maščobnih kislin

Maščobne kisline delimo v dve skupini, nasičene in nenasičene. Na prejšnji strani ste spoznali dve nasičeni maščobni kislini, kjer so bili vsi ogljikovi atomi nepolarnega repa sp3 hibridizirani, med njimi so samo enojne σ-vezi. Če ima polarni rep tudi sp2 hibridizirane atome, so v molekuli poleg σ-vezi tudi π-vezi. To so nenasičene maščobne kisline. Tako v rastlinskih kot tudi v živalskih maščobah je zelo razširjena oleinska kislina.

Skeletna formula <b>oleinske kisline, cis-oktadek-9-enojske kisline</b>


Model oleinske kisline s prikazom polarne glave in nepolarnega repa


Izberite pravilni odgovor

Katera skeletna formula najbolje prikazuje linolno kislino (oktadeka-9,12-dienojska kislina)?


Model molekule linolne kisline s prikazom elektronske gostote

<NAZAJ
>NAPREJ190/335