Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Masti in olja

Masti in olja so estri alkohola glicerola (propan-1,2,3-triola) in maščobnih kislin. Te estre imenujemo gliceride. Oglejte si film.Pri reakciji maščobnih kislin v maslu z Br2/CH2Cl2 se raztopina broma ne razbarva, pri reakciji maščobnih kislin v olju pa se raztopina broma razbarva . Masti vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin , v oljih pa prevladujejo nenasičene , ki so lahko tudi polinenasičene (več dvojnih vezi v verigi ogljikovih atomov) maščobne kisline.

Na 3-D modelu molekule presodite, katere lastnosti bo imel nastali ester med propan-1,2,3-triolom in heksadekanojsko kislino, ki ga imenujemo tudi gliceril-tripalmitat ali enostavneje tripalmitin.

Model molekule triglicerida palmitinske kisline
<NAZAJ
>NAPREJ193/335