Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Amorfni polimeri

Dolge verige polimernih makromolekul se med seboj prepletajo in tvorijo glavnino plastičnega materiala. Načini, kako se verige prepletajo, pa določajo makroskopske lastnosti polimerov. Orientacija polimernih verig je lahko naključna, polimer ima v tem primeru amorfno zgradbo. Amorfni polimeri so žilavi in trdni. Znani primeri amorfnih polimernih materialov so polivinil klorid (PVC), polikarbonati (PC), polistiren (PS).

Za očala je pomembno, da so nezlomljiva in lahka. Te lastnosti ima posebna vrsta polimerov, ki se imenujejo polikarbonati. Iz polikarbonatov so tudi zgoščenke, zaščitna kaseta je največkrat iz polistirena.

Zgoščenka je iz polikarbonata.

Dopolnite

Amorfni polimeri imajo naključno   razporeditev polimernih verig. Zato so žilavi   in trdni.

Preverite se

V makromolekuli nekega polimera se ponavlja enota, katere formulo prikazuje spodnja slika. Poiščite formulo monomera.

So trditve pravilne ali napačne?

Iz polikarbonatov izdelujejo očala in ohišja zgoščenk.

Drži. Ne drži.

Na sliki je strukturna enota, ki se ponavlja v makromolekuli polikarbonata.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ280/335