Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Biorazgradljivi polimeri

Glavni surovini za pridobivanje večine komercialnih polimerov sta nafta in zemeljski plin. Za proizvodnjo polimerov se po ocenah strokovnjakov porabi kar 7 % svetovnih zalog nafte in plina. Zaloge teh dragocenih surovinskih virov pa bodo v naslednjih 100 letih bolj ali manj izčrpane, zato se proizvajalci polimerov vse bolj usmerjajo v iskanje novih sinteznih poti, ki temeljijo na obnovljivih virih. Zlasti veliko pozornosti namenjajo uporabi biomase. Raziskave obnovljivih virov so usmerjene predvsem v uporabo koruze, sladkorne pese in semen, bogatih z oljem kot virov surovin za pridobivanje polimernih materialov. Uporaba biomase za proizvodnjo polimerov ima še eno veliko prednost, saj so iz biomase pridobljeni polimeri biorazgradljivi oz. jih je mogoče razmeroma enostavno reciklirati. Tako bi večja uporaba biorazgradljivih polimerov bistveno prispevala k manjši obremenitvi okolja z odpadnimi polimernimi materiali. Najbolj raziskan biopolimer je poli mlečna kislina (PMK). Iz koruze ali drugi sladkorjev najprej pridobijo D-glukozo, iz katere s fermentacijo pridobijo mlečno kislino (2-hidroksipropanojsko kislino). Iz poli mlečne kisline že proizvajajo biorazgradljive plastične vrečke. 

Model molekule mlečne kisline
Vrečke iz PMK

 

 

 

Kaj so biopolimeri?

So produkti presnove mikroorganizmov ali pa so pridobljeni iz naravnih virov, kot so koruza, slama, krompir, masti in naravna olja.

Krompir in slama, vira biopolimerov

Ali me prepoznate

Izberite racionalno formulo mlečne kisline?

<NAZAJ
>NAPREJ283/335