Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Laktoza

Laktoza je sladkor v mleku sesalcev. Človeško mleko vsebuje od 5 do 8 % laktoze, kravje pa nekoliko manj, od 4 do 6 %. Laktozo sestavljata glukozna in galaktozna monosaharidna enota, povezani sta z β-1,4-glikozidno vezjo, cepi pa jo encim laktaza.


Laktozna preobčutljivost in galaktozemija

S klikom na spodnji gumb boš dobil dodatne informacije o zgoraj omenjenih boleznih.

Hidroliza oligosaharidov

Oglejte si hidrolizo saharoze.

 


Odgovorite

Opazujte spremembe pri poskusu v filmu. Zakaj je po dodatku Fehlingovega reagenta nastala rjava oborina v epruveti 1, v katero smo dodali klorovodikovo kislino?

Ovrednotite trditev

Molekuli glukoze sta v disaharidu na sliki povezani z  β-1,4-glikozidno vezjo.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ180/335