Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba enačb

Vsak izletnik je za prevoz z avtobusom plačal $189 \;{\rm €}$. Če bi se izleta udeležile $4$ osebe manj, bi vsak izletnik plačal $210\;{\rm €}$.


Koliko izletnikov se je udeležilo izleta?

Izleta se je udeležilo 40   izletnikov.

Tudi v vsakdanjih življenjskih okoliščinah moramo velikokrat kaj izračunati, ugotoviti, potrditi odločitve ... Pomagamo si lahko z zapisom in reševanjem enačb. Velikokrat nam pri uspešnem reševanju problema pomaga tudi razumevanje premega in obratnega sorazmerja. V nadaljevanju boš spoznal nekaj življenjskih situacij, v katerih si lahko pomagaš tudi z reševanjem enačb.

Ponovitev

1. Kolesar vozi z enakomerno hitrostjo $15\;{\rm km/h}$. Čez koliko časa bo prekolesaril $5\;{\rm km}$?

$5\;{\rm km}$ bo prekolesaril čez 20   minut.

2. S tremi enakimi traktorji preorjejo njivo v $12$ urah.

Štirje enaki traktorji bi za oranje te njive potrebovali 9   ur.

3. Avto porabi na $100$ kilometrov $5,\!4$ litra bencina. Na $250$ kilometrov dolgi poti torej porabi $50$ litrov bencina.

Drži. Ne drži.

4. Skozi levo pipo lahko naliješ pomarančni sirup, skozi desno pipo pa vodo. V posodi pripravi $1$ liter pomarančnega napitka, ki vsebuje $12$-odstotni delež pomarančnega sirupa.

<NAZAJ
>NAPREJ138/513