Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enačbe s parametri

Učenci so morali za domačo nalogo rešiti naslednje štiri enačbe. Poglej, kako je enačbe rešila Rebeka.

Enačbe v zaporedju so zapisane po nekem pravilu. Ugotovi pravilo in zapiši osmo enačbo v tem zaporedju enačb. Enačbo reši.

Ugotovi skupno lastnost vseh enačb v zaporedju in razliko med njimi.

Linearno enačbo z eno neznanko znaš preoblikovati v ekvivalentno enačbo. Linearno enačbo znaš rešiti. V nadaljevanju boš spoznal linearne enačbe s spremenljivko in kako jih rešujemo.

Ponovitev

1. Dopolni prazna okenca tako, da bodo nastale pravilne izjave.

a) $6a+12=$ 6 $\cdot ($ a $+\,2)$
b) $(5x^2-6)\cdot x=$ 5 $x^3-$ 6x

2. Enačba je identiteta, če nima rešitve. Množico rešitev identitete zapišemo tako: $\mathcal{R}=\emptyset$.

Drži. Ne drži.

3. Opazuj, kako je Saša dokazala, da je $2=1$. Ana ve, da je Saša naredila napako, a je ne more odkriti v dokazu. Pomagaj Ani in utemelji, zakaj Sašin dokaz ni pravilen.

<NAZAJ
>NAPREJ92/513