Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina prizme

Na arheološkem najdišču v Efezu (Turčija) lahko vidimo izklesan zanimiv relief na marmornem kamnu, v obliki kvadra. Višina kamna je $1,2\ \rm{m}$, dolžina $5\ \rm{dm}$ in širina $4\ \rm{dm}$. Gostota marmorja je približno $2\ 600\ \frac{\text{kg}}{\text{m}^3}$. Ali lahko dvigneš izklesani kamen?

Prostornini kvadra in kocke znaš izračunati. Kako pa bi izračunal prostornino kozarca na fotografiji? Ali lahko v kozarec naliješ $2\ \rm{dl}$ soka?

V nadaljevanju se boš naučil izračunati prostornino poljubne pokončne prizme.

Ponovitev

1. Izračunaj prostornino kocke z robom, dolgim $5\ \rm{cm}$.


Prostornina kocke je 125 $\rm{cm}^3=$ 0,125 $\rm{dm}^3$.

2. Površina kocke je $294\ \rm{cm}^2$. Izračunaj prostornino kocke.

3. Izračunaj prostornino kvadrov z dolžino $8\ \rm{cm}$, širino $5\ \rm{cm}$ in različnimi višinami. Najprej izračunaj ploščino osnovne ploskve. Upoštevaj, da je v vseh primerih velikost osnovne ploskve enaka.

<NAZAJ
>NAPREJ381/513