Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina valja

Matejev dedek Štefan ima okrogel vodnjak. Matej je od dedka izvedel, da je vodnjak globok $6\;{\rm m}$. Mateja zanima, koliko litrov vode je v vodnjaku. Katere podatke bi za izračun količine vode v vodnjaku Matej še potreboval?

Matej želi izračunati količino vode v vodnjaku. Voda zavzame obliko valja, zato mora Matej izračunati prostornino valja. V nadaljevanju se boš naučil, katere podatke potrebuješ, da izračunaš prostornino valja, in kako izračunaš prostornino valja.

Ponovitev

1. Prostornino kvadra smo izračunali tako, da smo kvader napolnili z enotskimi kockami. Izberi formulo za prostornino kvadra.

2. Na sliki je prikazana prizma. Kateri podatki prizme so zapisani?

a) Prostornina prizme s temi podatki je 196480 $\,{\rm cm^3}$.

b) Iz stekla z gostoto $\rho=3\,880 \;{\rm g/dm^3}$ izdelamo poln model te prizme. Masa modela je manjša od $500\;{\rm kg}$.

Drži. Ne drži.
c) Prostornina prizme je 196,48 litrov.

3. Izberi lik, ki je osnovna ploskev valja.

<NAZAJ
>NAPREJ445/513