Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Načrtovanje podobnih trikotnikov

Katera trikotnika na spodnjem prikazu sta si podobna? Pomagaj si s prekrivanjem trikotnikov. Trikotnika zasukaš s premikom točk $E$ in $H$. V izbranih trikotnikih z orodjem za prikaz velikosti kotov prikaži velikosti notranjih kotov. Spreminjaj velikosti trikotnikov. Kaj ugotoviš? Razmisli, kako bi v zvezek narisal trikotnik, podoben trikotniku $ABC$.

V nalogi si razmišljal, kako narisati podoben trikotnik nekemu trikotniku. V nadaljevanju boš načrtoval podobne trikotnike s še kakim podatkom več.

Ponovitev

1. Trikotnik $ABC$, s podatki: $a=5\;\rm{cm,}$ $b=6\;\rm{cm}$ in $c=8\;\rm{cm,}$ najprej načrtaj na spodnjem prikazu. Trikotnik načrtaj tudi v zvezek in zapiši postopek načrtovanja.

2. Za podobna trikotnika na sliki izračunaj dolžini neznanih stranic.
$a=2\;\rm{dm}$                                                  $b'=2,8\;\rm{dm}$
$b=3,5\;\rm{dm}$                           
$c=2,5\;\rm{dm}$

<NAZAJ
>NAPREJ341/513