Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostornina piramide

Filip opazuje modela pravilnih štiristranih piramid z dolžino osnovnega roba $5\ \rm{cm}$. Model piramide z višino $6\ \rm{cm}$ je iz lesa, model piramide z višino $3\ \rm{cm}$ je iz kovine. Filip stehta oba modela. Kateri model piramide ima večjo maso? Kako bi izračunali  maso modelov?

Za računanje mase modela piramide moramo poznati prostornino te piramide. V nadaljevanju se boš naučil, kako izračunamo prostornino piramide.

Ponovitev

1. Poimenuj telesa.

2. Izračunaj prostornino pravilne štiristrane prizme z višino $6\ \rm{cm}$ in dolžino osnovnega roba $7\ \rm{cm}$.

3. Pretvori. Nepotrebnih ničel ne piši.

$6\ \rm{dm}^3=$ 6000 $\rm{cm}^3$
$1,3\ \rm{m}^3=$ 1300 $\rm{dm}^3$
$400\ \rm{mm}^3=$ 0,4 $\rm{cm}^3$ $80\ \rm{dm}^3=$ 0,08 $\rm{m}^3$
$4\ \rm{dm}^3=$ 4 $\rm{l}$ $3,5\ \rm{l}=$ 3500 $\rm{cm}^3$
<NAZAJ
>NAPREJ403/513