Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Mreža in površina valja

Izberi barvo, ki ti je najbolj všeč, in pobarvaj model valja. Spreminjaš lahko višino in polmer valja. Sveže popleskan valj se zakotali po ploskvi. Opiši odtis, ki nastane. Odtis katerih likov še manjka, če bi odtisnili še obe osnovni ploskvi valja?

V okolici prepoznamo veliko teles valjaste oblike. To so lonci, kozarci, papirni tulci, pisala $\dots$ V nadaljevanju se boš naučil, kaj je mreža valja in kako izračunamo površino pokončnega valja.

Ponovitev

1. Dopolni besedilo tako, da nastanejo pravilne trditve.

a) Premer kroga je $6\;{\rm cm}$. Polmer tega kroga je 3 ${\rm cm}$. Ploščina tega kroga je 28,26 ${\rm cm^2}$. Obseg tega kroga je 18,84 ${\rm cm}$.

b) Dolžina pravokotnika je $7\;{\rm dm}$. Širina pravokotnika je $6\;{\rm cm}$. Ploščina tega pravokotnika je 420 $\;{\rm cm^2}$.

c) Ploščina pravokotnika je $81\;{\rm m^2}$. Širina pravokotnika je $3\;{\rm m}$. Dolžina tega pravokotnika je 270 $\;{\rm dm}$.

2. Izberi vsako ploščino, enako ploščini $12,45\;{\rm dm^2}$.

3. Izberi formulo, s katero izračunamo površino telesa na sliki.

<NAZAJ
>NAPREJ434/513