Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Skladni liki

Poznaš lastnosti kocke. Na naslednjem prikazu lahko vse mejne ploskve kocke razgrneš v ravnino. Opiši vsako sliko. Ugotovi, na koliko različnih načinov lahko to narediš.

Če mejne ploskve geometrijskega telesa razgrnemo na ravnino, dobimo mrežo geometrijskega telesa.

Zgled

Izreži skladne enakostranične trikotnike z dolžino stranice $3\,{\rm cm}$. Najmanj koliko trikotnikov potrebuješ, da oblikuješ telo, ki je omejeno s samimi trikotniki? Kako naj bodo razporejeni trikotniki v mrežo?

Zgled

Večji lik je sestavljen iz manjših, skladnih likov. Večji lik preriši na papir, sam izberi dolžino stranice manjšega lika. Sestavljaj telesa. Kaj opaziš?

Zadostno število likov v ravnini še ne predstavlja mreže telesa.

<NAZAJ
>NAPREJ533/539