Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Z enote na množino

Premikaj kazalca na uri. Ugotovi, koliko kilometrov prehodi planinec Jaka v eni uri, v dveh urah in koliko prehodi v $\frac{1}{3}$ ure. Predpostavimo, da hodi z enakomerno hitrostjo.

 

Dopolni preglednico. 

Čas ($\rm{h}$)
Pot ($\rm{km}$)
$1$
5
1
3
$2$
10
2
3
$\frac{1}{3}$
1
7
9

Podobno preglednico nariši v zvezek in izračunaj, koliko kilometrov prehodi Jaka v $3$ urah in koliko prehodi v $\frac{2}{3}$ ure.

Z množenjem vrednosti za enoto izračunamo vrednost za več enot. Sklepamo iz enote na množino.

Zgled

$1 \, \rm{kg}$ breskev stane $90$ centov. Koliko stane $4 \, \rm{kg}$ in $2\frac{1}{2} \, \rm{kg}$ breskev?

Zgled

Mihčev in očetov korak sta v razmerju $1:4$. Mihčev korak je dolg $\frac{1}{8}\, \rm{m}$. Koliko je dolg očetov korak?

Zgled

Na številski premici je prikazano število $\frac{2}{5}$. S točko $A$ prikaži dvakrat večje število. S točko $B$ pa štirikrat večje število.

<NAZAJ
>NAPREJ255/539