Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Naloge z besedilom lahko rešujemo s sklepanjem. Sklepamo iz enote na množino, iz množine na enoto in iz množine na množino.

Pri sklepanju iz enote na množino množimo. Poglej primer.

$1 \, \rm{l}$ olja tehta $\frac{9}{10} \, \rm{kg}$. Koliko tehta $5 \, \rm{l}$ olja?

$5 \, \rm{l}$ olja tehta 4
1
2
$\rm{kg}$.

Pri sklepanju iz množine na enoto delimo. Poglej primer.

Eva v petih dneh poje $1\frac{2}{3}$ čokolade. Koliko čokolade poje v enem dnevu, če vsak dan poje enak del čokolade?

V enem dnevu Eva poje 
1
3
čokolade.

Pri sklepanju iz množine na množino glede na besedilo naloge množimo oz. delimo. Sklepamo lahko iz množine na množino ali pa najprej iz množine na enoto in nato iz enote na novo množino. Poglej primer.

Žanov avtomobilček na baterije vozi z enakomerno hitrostjo. V treh sekundah prevozi $10\frac{1}{2}$ metra. Koliko metrov prevozi avtomobilček v devetih sekundah? Koliko metrov prevozi avtomobilček v dveh sekundah in pol?

Žanov avtomobilček v $9$ sekundah prevozi 31
1
2
metra, v dveh sekundah in pol pa 8
3
4
metra.
<NAZAJ
>NAPREJ258/539