Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Načrtovanje trikotnikov

V zvezek načrtaj poljuben pravokotni trikotnik $ABC$, z vrhom pravega kota v oglišču $C$. Načrtaj središče trikotniku očrtanega kroga. Lego točke $S_o$ primerjaj z legami točke pri sošolcih. Nato spreminjaj pravokotni trikotnik še na spodnjem prikazu.

Zgled

V zvezek načrtaj pravokotni trikotnik s polmerom očrtane krožnice $r_o=2,5\ \rm{cm}$ in kateto $b=3,5\ \rm{cm}$.

Zgled

Načrtaj poljuben enakostranični trikotnik. Trikotniku očrtaj krožnico. Trikotniku vriši vse tri višine. Zapiši svoja opažanja.

Zgled

V trikotniku $ABC$ poznamo podatke: $c=5\ \rm{cm}$, $r_o=3\ \rm{cm}$ in $β=70^{\circ}$. Nariši skico in premisli, kateri skladnostni izrek o trikotnikih uporabiš najprej, da načrtaš ta trikotnik. Pomagaj si z zapisanimi koraki načrtovanja. Trikotnik načrtaj v zvezek.

Zgled

Načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki: $a=4,5\ \rm{cm}$, $b=3,5\ \rm{cm}$ in $r_o=3\ \rm{cm}$. Izmeri dolžino stranice $c$ na centimeter natančno.

Dolžina stranice $c\doteq$ 6 $\ \rm{cm}$.
<NAZAJ
>NAPREJ352/539