Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Računanje arimetične sredine

Zgled

Janez si je rezultate vsakoletnega vzpona na Mangart zapisal v preglednico. Ugotovi, koliko časa je v povprečju potreboval za vzpon. Bodi pozoren na enako mersko enoto. 

Zgled

Miha se s športom ukvarja petkrat na teden. Pretečene kilometre si sproti zapisuje. Izračunaj, koliko je Miha povprečno pretekel na dan v posameznem tednu. Vpiši v preglednico.

$1.$ dan
$2$. dan $3$. dan
$4.$ dan
$5.$ dan
Povprečna razdalja 
Št. tedna
 $7$  $8$  $10$  $3$  $14,5$
8,5
 $1.$ teden
 $9$  $6$  $8$  $8,5$  $11$
8,5
 $2.$ teden
 $8,5$  $8,5$  $8,5$  $8,5$  $8,5$
8,5
 $3.$ teden
 $8$  $7$  $6$  $6$  $15,5$
8,5
 $4.$ teden

Zgled

Povprečna mesečna plača v januarju $2012$ je bila $993,53\ \rm{€}$. Ali imajo vsi zaposleni v Sloveniji plačo $993,53\ \rm{€}$?

Zgled

Na spodnjem prikazu je predstavljena količina popite vode na človeka. Spreminjaj količino vode, ki jo popije Jan. Opazuj, kako se spreminja povprečna količina popite vode.

Aritmetična sredina ali povprečna vrednost je odvisna od vseh podatkov. Vsaka večja sprememba ene vrednosti zelo vpliva na velikost povprečne vrednosti.

<NAZAJ
>NAPREJ449/539