Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
14.

Na sliki je prikaz telesa. Enakokraka trapeza sta vzporedna. Druge ploskve so pravokotniki. Izračunaj skupno dolžino vseh robov.

15.

Načrtaj enakokraki trapez s podatki $c=5\,{\rm cm}$, $d=4\,{\rm cm}$ in $e=5\,{\rm cm}$. Pomagaj si s skico, ki jo pred načrtovanjem izklopi.

16.

V trapezu je osnovnica dolga $9\,{\rm cm}$, srednjica je dolga $6\,{\rm cm}$.

Dolžina druge osnovnice je 3 $\,{\rm cm}$.
17.

V zvezek načrtaj enakokraki trapez $ABCD$ s podatki $a=8\,{\rm cm}$, $c=4\,{\rm cm}$ in $v=4\,{\rm cm}$. Pomagaj si s skico.

18.

Ostri kot med nosilkama krakov enakokrakega trapeza je $70^{\circ}$. Izračunaj velikosti notranjih kotov enakokrakega trapeza.

19.

Načrtaj trapez $ABCD$ s podatki $a=6\,{\rm cm}$, $b=4\,{\rm cm}$, $d=4,5\,{\rm cm}$ in $v=3,5\,{\rm cm}$. Koliko rešitev ima naloga?

20.

Izračunaj velikosti notranjih kotov enakokrakega trapeza.

<NAZAJ
>NAPREJ509/539