Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Absorpcijski spekter klorofila

Ob prisotnosti svetlobe molekula klorofila lovi fotone in energijo prenaša v fotosintezni reakcijski center. Klorofil iz spektra bele svetlobe absorbira rdeče, modre in vijolične komponente. Preostanek svetlobnega spektra naše oko zaznava kot zeleno obarvanje. Zato naše oko rastline zaznava v zeleni barvi. Oglejte si spodnjo animacijo.Absorpcijski spekter klorofila

Absorpcijo svetlobe dokazuje absorpcijski spekter v vidnem delu elektromagnetnega valovanja, ki ga raziskovalci lahko posnamejo s spektrofotometrom. Klorofil ima dva absorpcijska vrhova valovni dolžini, kjer obarvana spojina najmočneje absorbira svetlobo: v rdečem (okoli 650 nm) in v modrovijoličnem delu spektra (okoli 450 nm).

Vpliv valovne dolžine svetlobe na jakost fotosinteze pri zelenih rastlinah lahko zasledujemo tako, da rastline izpostavimo svetlobi različnih valovnih dolžin. Raziskovalci so ugotovili, da sta najučinkovitejši modrovijolična in rdeča svetloba torej del spektra, v katerem ima klorofil vrh absorpcije. Pri zeleni svetlobi poteka fotosinteza najslabše. Na osnovi teh spoznanj so izdelali posebne svetilke za osvetljevanje nasadov rastlin in za dodatno osvetlitev okrasnih rastlin v prostorih s premalo svetlobe. Te svetilke imajo poudarjeno sevanje v predelu valovnih dolžin svetlobe, ki jo absorbira klorofil.


<NAZAJ
>NAPREJ306/335