Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Fikobilini

Fikobilini so močno obarvana, vodotopna, pomožna fotosintezna barvila v rdečih algah in modrozelenih cepljivkah. Omogočajo jim absorpcijo svetlobe v širšem območju svetlobnega spektra in s tem tudi boljšo možnost preživetja pri slabših svetlobnih pogojih.

Zaradi svoje zgradbe so fikobilini antioksidanti. Izolirane iz alg jih prodajajo tudi kot prehranske dodatke. Značilna predstavnika fikobilinov sta rdeči fikoeritrin in modri fikocianin. V zgradbi molekule vsebujeta štiri pirolove obroče, podobno kot klorofil ali hem, vendar tetrapirolni sistem pri fikobilinih ni cikličen.

Fikoeritrin absorbira v zelenem delu spektra in odbija rdečo svetlobo, kar daje rdečim algam značilno barvo in poimenovanje. Ker modra svetloba, ki ima krajšo valovno dolžino in višjo energijo, lahko prodira globje v morje kot svetloba daljših valovnih dolžin, to barvilo omogoča fotosintezo in s tem življenje rdečih alg v večjih globinah.

 

Fikocianin je modro barvilo modrozelenih cepljivk. Absorbira v rumenem delu svetlobnega spektra, odbija pa modro svetlobo.

Spirulina je priljubljen prehranski dodatek. Vsebuje beljakovine, esencialne maščobne kisline, bogata je tudi s fikocianinom, ki je antioksidant.

<NAZAJ
>NAPREJ308/335