Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
4.

Sliki prikazujeta zgradbo dveh spojin. Katere od spodnjih trditev so pravilne?

5.

Izberite pravilne odgovore.

6.

Videoposnetek kaže postopek ekstrakcije naravnih barvil iz jesenskega češminovega listja. Dobro si oglejte obarvanje ekstraktov v vodi, acetonu in heksanu. Uporabite opažanja s posnetka in predhodno znanje povežite z logičnim sklepanjem. Nato vpišite odgovore v prazna polja.

Polarnost treh uporabljenih topil (aceton, heksan, voda) pada v naslednjem vrstnem redu: voda , aceton in heksan . Polarnost barvil v listju (klorofili, antocianini, karotenoidi) narašča v naslednjem vrstnem redu: karotenoidi , klorofili , antocianini . Acetonski ekstrakt rdečega jesenskega listja vsebuje pretežno antocianine , ki so rdeče barve. Heksanski ekstrakt vsebuje pretežno karotenoide , ki so rumene barve. V tem listju se je večinoma že razgradil zeleni klorofil .
<NAZAJ
>NAPREJ313/335