Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Skrivnosti kemije jesenskega listja

Zakaj jeseni listje spremeni barvo? Kam izgine listno zelenilo? Katera barvila dajejo listom rumene, oranžne in celo rdeče odtenke?

Jeseni dnevi postajajo krajši, pot Sonca čez nebo je vse nižja. Intenzivnost svetlobe se zmanjšuje. Sončni žarki dosežejo Zemljo pod manjšimi koti in prepotujejo večjo razdaljo skozi Zemljino ozračje, ki prefiltrira svetlobo in izloči valovne dolžine iz modrega dela spektra.

Ker je biosinteza klorofila odvisna predvsem od svetlobe, bogate s krajšimi valovnimi dolžinami, se nastajanje klorofila zmanjša in končno ustavi. Po razgradnji zelenih klorofilov postanejo vidna druga barvila, ki so bila v listih prisotna ves čas. 

To so zlasti karotenoidi.  Opazimo jih kot oranžne barve karotenov in rumene barve ksantofilov. Tudi dotok vode in hranil v list se upočasnjuje. Celice na meji med listnim pecljem in vejo začnejo oplutenevati in tako prekinejo izmenjavo snovi. Glukoza, ki nastaja med fotosintezo, ostane ujeta v listih. Sprožijo se procesi razgradnje. Pri nekaterih rastlinah se iz glukoze tvorijo antocianini. Ti prispevajo izrazito rdeče barve jesenskega listja. Količina antocianinov je odvisna od zaloge glukoze v listih in intenzivnosti svetlobe. Več glukoze in svetli jesenski dnevi ter velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo prinesejo intenzivnejšo rdečo barvo, zato je listje v suhih in jasnih jesenih bolj živopisano kot v deževnih in meglenih časih. Rjavo barvo listja prispevajo tanini, zelo stabilni odpadni obarvani produkti. Rjava barva listov se ohrani najdlje, tudi takrat, ko odpade listje in zapade sneg.

Rumeni karotenoidi postanejo vidni po razgradnji klorofilov. Rdeči antocianini nastanejo v listu s sintezo iz glukoze. Najdlje pozimi ostanejo vidni rjavi tanini

<NAZAJ
>NAPREJ309/335