Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Enostavni ogljikovi hidrati — monosaharidi

Ogljikovi hidrati so pomembne organske spojine za življenje na Zemlji. Predvidevajo, da je več kot polovica vseh atomov ogljika na Zemlji vezanega v molekulah ogljikovih hidratov. 

Prvi ogljikov hidrat, ki pri fotosintezi nastane, je fruktoza, ki se nato spremeni v glukozo. Glukoza se nato pretvori v procesu celičnega dihanja v energijsko bogato snov škrob, ki daje energijo celicam rastlin, in v celulozo. Škrob  je zaloga hrane v gomoljih, korenikah in semenih. Celuloza  je v celičnih stenah rastlin opora. Ogljikovi hidrati se lahko spremenijo tudi v druge organske biomakromolekule, kot so beljakovine, lipidi in nukleinske kisline.
V primerjavi z rastlinskim telesom telo živali in tudi ljudi vsebujejo malo ogljikovih hidratov, le približno odstotek mase telesa.

Ljudje ne uporabljamo ogljikovih hidratov le za hrano (običajno sestavlja obrok od 60 do 65 % ogljikovih hidratov), ampak tudi za oblačila (celuloza v bombažu), gradnjo bivališč, gretje, papir (celuloza iz lesa).

Les
Bombažna majica


Najenostavnejši ogljikov hidrat

Najenostavnejši ogljikov hidrat je 2,3-dihidroksipropanal ali glicerolaldehid. Katera formula predstavlja najenostavnejši ogljikov hidrat, 2,3-dihidroksipropanal?

 

<NAZAJ
>NAPREJ167/335