Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

ω-3 in ω-6 maščobne kisline

ω-3 in ω-6 maščobne kisline imajo pomembno vlogo v prehrani ljudi. Maščobne kisline so dobile ime glede na to, na katerem ogljikovem atomu je dvojna vez. ω-6 maščobne kisline imajo dvojno vez na šestem ogljikovem atomu od konca verige maščobne kisline, ω-3 pa na tretjem ogljikovem atomu.

 

Znanstveniki so ugotovili, da Eskimi pojedo veliko maščob živalskega izvora, ki vsebujejo nasičene maščobne kisline, vendar dokaj redko zbolijo za boleznimi srca. Njihova prehrana vsebuje tudi veliko maščob rib, ki vsebujejo veliko ω-3 maščobnih kislin. Te kisline lahko nekoliko nadomestijo arahidonsko kislino (ω-6 maščobna kislina), ki ima pomembno vlogo pri sprožitvi srčnega napada ali možganske kapi. Prehrana, bogata z ω-3 maščobnimi kislinami, tako zmanjša verjetnost srčne ali možganske kapi.


Ovrednotite trditev. Ime IUPAC za ω-6 maščobno kislino je oktadeka-9,12-dienojska kislina.

Drži. Ne drži.

Preverite razumevanje

Dve esencialni maščobni kislini, linolova in linolenska (oktadeka-9,12,-15-trienojska kislina) kislina, sodita med nenasičene maščobne kisline.

Zakaj linolovi kislini pravimo tudi ω-6 maščobna kislina?

Model molekule kisline omega-6

Omega-6 maščobna kislina
<NAZAJ
>NAPREJ208/335