Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Sestavljeni lipidi — celična membrana

Fosfogliceridi gradijo celične membrane. Orientirajo se v dvosloj. Polarne glave molekul fosfolipidov so obrnjene proti vodnemu mediju citoplazme ali v okolico celice, nepolarni repi pa drugi proti drugim. V lipidni dvosloj so vrinjene tudi molekule holesterola, ki ga stabilizirajo,  transmembranski proteini in ogljikovi hidrati. Na sliki je z rumeno barvo označena bipolarna plast lipidov, z rdečo barvo so prikazani proteinski vključki, z vijolično barvo so prikazani ogljikovi hidrati. 

Shema celične membrane


Strup kač in čebel

Fosfolipaze so encimi, ki na različnih mestih cepijo vezi v molekuli fosfolipida. Ena od fosfolipaz, fosfolipaza A2, hidrolizira estrsko vez na drugem ogljikovem atomu glicerola, na katerega je vezana maščobna kislina. Pri tem nastane lizofosfolipid, ki povzroči razpad fosfolipidnega dvosloja,s čimer se sprosti celične vsebine v celico, kar povzroči celično smrt.

Indijska kobra
Fosfolipazo A2 vsebujejo strupi nekaterih kač (kobra) in čebel.


<NAZAJ
>NAPREJ209/335