Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Eikozanoidi

Kot si že spoznal(-a) v prejšnji enoti, spadajo med eikozanoide prostaglandini, prostaciklini, tromboksani, leukotrieni in lipoksini.

Prostaglandin

Prostaglandini so snovi, ki imajo fiziološke učinke v že zelo majhnih koncentracijah. Delujejo podobno kot hormoni. Tvorijo se v pljučih, možganih in poškodovanih tkivih. Prostaglandini so del imunskega sistema. Poškodovane celice izločajo prostaglandine, ki povzročajo otekanje, povečan dotok krvi, bolečino in s tem vnetne reakcije. Aspirin preprečuje sintezo prostaglandinov in s tem nastanek bolečine (analgetik) ter povišanje telesne temperature (antipiretik).

Drugi eikozanoidi imajo podobne fiziološke funkcije, saj regulirajo krvni tlak, strjevanje krvi …

Zanimivo je, da se te snovi sintetizirajo na mestu delovanja in se ne transportirajo po krvi. Pomembno pa je, da se večina eikozanoidov razgradi nekaj minut ali celo sekund po nastanku, tako da je njihov vpliv na tkivo kratkotrajen.


Preverite se

Zakaj so triacilgliceroli za živali in človeka boljša zaloga »metabolne energije« kot glikogen? Izberi najustreznejši odgovor.

Danes se naravni voski redkeje uporabljajo za različne dejavnosti ljudi. S katerimi snovmi se najpogosteje nadomeščajo?

<NAZAJ
>NAPREJ215/335