Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Mielinska ovojnica

Sfingolipidi imajo  maščobne kisline z amidno vezjo vezane na alkohol svingozin.
Sfingolipidi sestavljajo mielin, ta pa obdaja nevrite živčnih celic kot ovojnica. Mielin tvorijo Schwannove celice. Ker so nepolarni repi tako sfingozina kot maščobne kisline zelo dolgi, se prepletajo med seboj v trdno strukturo, kar povzroči, da je mielinska ovojnica zelo močna. Če pride do napak v sintezi mielina in tako ne obdaja živčnih vlaken, se lahko razvije multiple skleroze. Slika prikazuje mielnisko ovojnico okoli prečno prerezanega živčnega vlakna.

Mielniska ovojnica
Glikolipidi so sestavni deli membran živčnih celic osrednjega in perifernega živčnega sistema. V molekuli imajo na propan-1,2,3-ol poleg maščobnih kislin vezan tudi sladkor z etrsko vezjo.


Aktivno sredstvo pljučnih mehurčkov

Katera molekula predstavlja fosfolipid, ki predstavlja od 70 do 80 % vseh fosfolipidov v površinsko aktivnem sredstvu pljučnih mehurčkov?

<NAZAJ
>NAPREJ211/335