Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Transport holesterola

LDL transportira holesterol (vsebuje ga kar 45 %) iz jeter v druge celice, kjer se uporabi, HDL (vsebuje le 18 % holesterola) pa iz krvi in tkiv nazaj v jetra, kjer se tudi metabolizira. VLDL transportira lipide iz jeter v maščobne celice. Raziskave so pokazale, da je pri ljudeh povezava med povišano koncentracijo LDL v serumu krvi in kardiovaskularnimi obolenji. Ravno obraten učinek pa ima HDL. Iz tega sledi, da je razmerje med LDL in HDL pomembno. Večje kot je, večja je verjetnost nastanka kardiovaskularnih obolenj. Kaže torej povečati koncentracijo serumskega HDL, kar je mogoče doseči z aerobno telesno dejavnostjo in zmanjšanjem telesne mase. Koncentracijo holesterola v serumu lahko zmanjšamo tudi z zdravili, ki zmanjšajo količino sintetiziranega holesterola in trigliceridov ali povečajo izločanje derivatov holesterola skozi žolčnik. Rastlinski steroidi (fitosteroli) pa zmanjšujejo vsrkanje holesterola v črevesne resice. Te fitosterole dodajajo nekaterim margarinam in dokazano je, da se z uporabo teh margarin zmanjša koncentracija holesterola v krvi od 10 do 20 %.

Pri sesalcih steroidni hormoni nastanejo iz holesterola. Delimo jih glede na njihovo funkcijo v telesu; glukokortikoidi (npr. kortizol, ki vpliva na metabolizem ogljikovih hidratov, proteinov in lipidov ter sodeluje v imunskem odzivu in stresu), mineralokortikoidi (npr. aldosteron, ki regulira izločanje ionov skozi ledvice) ter androgeni (npr. testosteron) in estrogeni (npr. estradiol), ki regulirajo delovanje spolnih žlez. Androgeni so moški, estrogeni pa ženski spolni hormoni.

Vitamin D nastane iz steroidov v koži sesalcev s pomočjo UV-žarkov, za reakcijo pa niso potrebni encimi.

Vitamin D

<NAZAJ
>NAPREJ214/335