Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Steroidi

Steroidi so si sorodni po kemijski zgradbi, vendar imajo zelo različno biološko funkcijo.

V naravi najdemo steroide v živalih, rastlinah, plesnih, ne pa v bakterijah. Lahko so proste molekule ali pa vezane z molekulami maščobnih kislin ali ogljikovih hidratov.

Najbolj pogost steroid v človeškem telesu je holesterol. Holesterola ni v rastlinskih celicah. Okoli polovico vsega holesterola najdemo v fosfolipidnem dvosloju celičnih membran. Je tudi izhodna snov za sintezo številnih drugih steroidov, npr. hormonov nadledvične žleze in spolnih hormonov (androgeni, estrogeni …). Odvečen holesterol se lahko s krvjo prenese v žolčnik in se z žolčem izloča v dvanajstnik in iz telesa. V žolčniku lahko tudi izpade iz raztopine in kristalizira v trdni obliki. Tako nastanejo žolčni kamni. Iz grškega imena za žolč (chole) in trdno (stereos) je holesterol, ki je glavna sestavina žolčnih kamnov, dobil tudi ime.

Žolč pa poleg holesterola sestavljajo tudi žolčne kisline, ki nastanejo iz holesterola. Žolčne kisline imajo zaradi svoje kemijske zgradbe (polarni in nepolarni del) podobne lastnosti kot detergenti oz. emulgatorji. Omogočajo nastanek drobnih kapljic maščob (emulzija maščob v vodnem okolju prebavne cevi) v ozkem črevesu, tako da prebavni encimi (lipaze) lažje razgradijo maščobe.


Ovrednotite trditev. Holesterol nastaja v žolčnih kamnih.

Drži. Ne drži.

Holesterol je bela trdna snov s formulo, katere osnova je steroidni skelet (označen z modro barvo).

Holesterol

Analizirajte formulo holesterola

Katere trditve o zgradbi molekule holesterola so pravilne?

Ovrednotite trditev. Holesterol je v rastlinskih, živalskih in bakterijskih celicah.

Drži. Ne drži.

Ovrednotite trditev. Molekule holesterola ne absorbirajo svetlobe.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ212/335