Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Načrtovanje z znano višino

V zvezek nariši poljuben ostrokotni, pravokotni in topokotni trikotnik. Vsakemu trikotniku vriši vse višine.

Maja in Jan sta trikotniku $ABC$ načrtala podoben trikotnik $A'B'C'\!\mbox{,}$ z znano višino podobnega trikotnika ($v_{c}\!\,'$). Povleci točko in utemelji, čigava rešitev je prava.

Poljubnemu trikotniku lahko načrtamo podoben trikotnik, če poznamo eno od višin podobnega trikotnika

Med podatki podobnih trikotnikov lahko nastopa tudi višina. Podobna trikotnika $ABC$ in $A'B'C'$ s podatki: $a=5,5\;\rm{cm}$, $b=7\;\rm{cm}$, $c=8\;\rm{cm}$ in $v_{c}\,'=6,8\;\rm{cm}$ načrtaj v zvezek. Ob prikazu spodaj ponovi načrtovanje višin v trikotniku.

Zgled

V zvezek načrtaj podobna trikotnika $ABC$ in $A'B'C'$ s podatki: $c'=6,3\;\rm{cm}$, $\beta'=75^{\circ}\!\mbox{,}$ $v_{c}=3\;\rm{cm}$ in $b=4,5\;\rm{cm.}$

<NAZAJ
>NAPREJ343/513