Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
3.

Iz papirja izreži trikotnik $ABC$ z dolžino stranice $c = 6\;\rm{ cm}$ in kotoma $\alpha=60^{\circ}$ in $\beta=45^{\circ}$. Nato nariši na papir in izreži še dva, trikotniku $ABC$ podobna trikotnika. Vse trikotnike prilepi v zvezek in zapiši, kateri podatek si uporabil za načrtovanje vsakega podobnega trikotnika. Trikotnikom ustrezno označi oglišča in istoležne stranice. Zapiši tudi podobnostni koeficient $k$.

4.
5.
6.

V zvezek načrtaj $\triangle ABC$, ki je podoben $\triangle A'B'C'\!\mbox{,}$ če je: $b'=6\;\rm{cm}$, $c'=4\;\rm{cm}$, $\beta=75^{\circ}$ in $t_{a}=5\;\rm{cm}\mbox{.}$ Pomagaš si lahko s prikazanim postopkom.

7.

Trikotniku $ABC$ s podatki: $a=10\;\rm{cm,}$ $b=8\;\rm{cm}$ in $\gamma=90^{\circ}$ načrtaj podoben trikotnik $A'B'C'$ s polmerom včrtane krožnice $r_{\small V}'=5\;\rm{cm.}$ Trikotnika najprej načrtaj v zvezek, nato pa še z računalniškim orodjem.

<NAZAJ
>NAPREJ347/513