Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V zvezek načrtaj trikotnik $ABC$ s podatki: $c=6\;\rm{cm}$, $v_c=3,5\;\rm{cm}$ in $\alpha=60^{\circ}\!.$ Trikotnik najprej pomanjšaj v merilu $1:3$, nato pa še povečaj v merilu $4 : 3.$ Pomagaj si s prikazom spodaj. Vklopi vidnost delitev stranice in premikaj točko $B'\!.$

Pri načrtovanju trikotnikov v merilu si pomagamo tako, da eno od stranic danega trikotnika razdelimo na ustrezno število enakih delov.

Ulomki na številski premici

S pomočjo delitve enote na enake dele lahko ponazarjamo slike ulomkov na številski premici. Premikaj drsnika in utemelji, kako upodobimo katerikoli ulomek na številski premici, ne glede na dolžino enote.

Zgled

Na številski premici upodobi ulomka $\frac{4}{5}$ in $1\frac{1}{5}$, če je $|OE|=9\,\rm{cm.}$ Sliko nariši v zvezek.

<NAZAJ
>NAPREJ359/513